Психологът: Децата ни са много самотни

Психологът: Децата ни са много самотни
09.12.2015 (2913)

Родителски срещи в бара ще провокират разговор между учители и родители като превенция срещу ранната употреба на алкохол. Инициативата, подкрепена от МОН, включва 15 пловдивски училища. Оказва се, че рязко е паднала долната граница на хлапететата, които за първи път посягат към чашката и това вече се случва на 11-12-години.
Кога и как да заговорим с децата за алкохола, защо опитват за първи път ...
Интервю на Деляна Лукова с Психолог Събка Дякова-Чехович, публикувано в u4avplovdiv.com.

- Единствено подражанието ли може да накара едно 11-годишни дете да пробва чашката?

- Всички възрастни пият. Всички по-големи пушат. Това е в представите на детето – аз, ако пия и пуша, ще съм като големите. Това е най-простата детска логика. Дали ще го направи или не, зависи от семейната среда. Ако семейният модел съвпада с обществения модел – възрастните пият и пушат, детето още на 11 ще посегне към алкохола. Имала съм такива случаи в практиката си. Ако родителите обаче обръщат внимание на емоционалните потребности на детето, то няма да бърза да бъде възрастен. В случай, че за родителите не е ежедневие пиенето и пушенето, няма как детето да прояви любопитство толкова рано. И обратно.

- Т.е. не трябва да помагаме на децата си да развиват талантите си, да правят това, което обичат, за да не им оставяме свободно време да залитат в опасна посока.

- Абсолютно. Дедетото трябва да бъде заето с нещата, които обича. Да има добри и емоционално обгрижващи го родители.

- Възможна ли е идеалната семейна среда във време, в което говорим за разминаване между поколенията?

- Това разминаване винаги го е имало. Просто сега се акцентира особено много върху този факт, който непрестанно е съществувал. Въпрос на емоционална интелигентност от страна на родителя е да осъзнае какво прави с детето си. Безспорно най-трудно е в пубертета. Тогава съзряваме физически, променя се не само тялото, но и психиката ни. Детето често не може да контролила психиката си. Ако и родителят не е способен да контролира емоциите си, това неизбежно води до война между поколенията. В случай, че е търпелив, разбира детето си, откликва на неговите емоционални потребности, няма да се стига до разриви. Независимо какво е детето, то е наше и ние трябва да го приемаме такова. Много често срещам родители, които се оплакват от децата си. Негодувайки от тях, първото, което трябва да направиш, е да погледнеш себе си.

- Доколко връстниците, приятелите, съучениците могат да отключат модел на подражание?

- Обкръжението е много важно, но превесът е върху семейната среда. Ако се чувства защитено, сигурно, емоционално обгрижено, детето няма да има нужда да бяга от негативните емоции и да търси едва ли не спасение в алкохола, без изобщо да съзнава какво означава това.

- Кои са другите изкушения, наред с алкохола?

- Тютюнопушенето, марихуаната. Дизайнерските дроги под формата на чайове и кремове са много страшни. Но те са присъщи за 17-18-годишните. Голям капан за децата е интернет общуването. Никога не е банално да се говори за този проблем. Капан са не само социалните мрежи, а и сайтове за запознанства. Това показва, че децата са много самотни. Често те не намират обща тема за разговор с родителите си и търсят отдушник в мрежата. Надяват се там да срещнат сродна душа, която да ги разбере. И така е много лесно да попаднат в интернет клопката.

 

Психолог Събка Дякова-Чехович е Автор и водещ на семинар "Аз и другите - стилове на поведение и начини за влияние върху тях".